Pogledal sem videoposnetke nekega slovenskega predavatelja, ki uči kako uporabiti predstavitev in platno. Učinkovita predstavitev z dobro vsebino je seveda v redu, a bo odlično uspela le, če se pravilno postavite in upoštevate pravo postavitev tudi na ekranu.

V zahodnoevropskih državah in kulturah pišemo od leve proti desni. Zato mora tudi vaša učinkovita predstavitev to upoštevati – kot govorec se postavite na levo (gledano s strani občinstva), platno pa je na desni strani. Tako je poudarek na desni strani – vaša prezentacija in ne vi!

Kvečjemu v arabskem svetu, kjer pišejo od desne proti levi bi se postavili na desno stran platna (seveda bi tudi predstavitev t.j. besedilo moralo potekati od desne proti levi itd).

Popolnoma enako velja tudi za vsebino vaših predstavitev. Slike naj bodo na levi strani platna oz. ekrana, poudarek pa na besedilu na desni strani. Tako oči ne begajo z desne na levo in nazaj ampak tako kot poteka naš pogled med branjem besedila. Za dodatno pomoč si oglejte del s cederoma Kako narediti predstavitev v eni uri ali prej (klik na video za pavzo/nadaljevanje):

Učinkovita predstavitev (povezava na YouTube)

Upam, da boste upoštevali zgornje pri vaših prezentacijah. Tako bosta učinkovita predstavitev in platno, ki ga boste uporabili ustvarjalno, veliko bolj uspela pri vašem občinstvu.

Sam pa prisežem, da je bila v Mariboru 18. marca 2010 moja zadnja prezentacija, kjer sem se zaradi postavitve opreme postavil na desno stran (gledano s strani občinstva). Do konca življenja me bodo sedaj morali prisiliti v takšno izvedbo predstavitve. Poskrbite za pravilno postavitev!

Povezani zapisi


Označeno z:

Kategorija: cederomioblikasporočilo

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!