Šola retorike je seveda pomembna, če želite zares izboljšati govorne veščine v javnem nastopanju (in če to šola retorike ponuja – spomnite se filma Kraljevi govor). Pogosto pa obisk takšne šole ne pride v poštev zaradi nepotrebnosti – če ste prepričljivi, ne potrebujete idealnih govornih veščin – ali pa zaradi mladosti, če javno ne nastopate v službi oz. se še šolate. Lahko vam pomagata dve knjigi kot “domača” šola retorike, ki pa lahko prav prideta vsem pri pripravi na nastop.

šola retorike za današnjo raboKnjiga seveda ni zamenjava za šolo retorike. Kar sem sam dolgo časa iskal, je nekaj govornih vaj. V knjižnici sem našel le neko že zguljeno gradivo Radiotelevizije Slovenije, ki je prvič že težje dostopno in drugič zelo neprivlačno za moderni čas. Toda vsaj nekaj govornih vaj pa sem le našel v knjigi Kultura govorjene in zapisane besede ali Retorika za današnjo rabo.

Po prvem poglavju o poslušanju so namreč v drugem o govorjenju nanizane krasne vaje za boljši govor, za dih in glasovno sproščanje ter za ustvarjanje stika s sogovorcem. Šola retorike? Seveda to spada zraven. Naslednja poglavja nato opisujejo boljše pisanje in branje, v petem o prepričevanju in utemeljevanju pa so seveda obvezni etos, patos in logos. V tem po moje najbolj koristnem poglavju so še izčrpno opisane različne vrste sklepanja in sporazumevalna načela, ki so prirejena po Griceovih maksimah sodelovanja. Preprosto povedano, kaj poveste v vašem nastopu in kar bi morali dnevno ponavljati vsaj politiki.

Koristne vaje so na koncu vsakega poglavja in mogoče knjige kar prehitro “zmanjka”. Toda priporočam vseeno, kot prva samostojna šola retorike, govorna vadnica in seznam sporazumevalnih načel. Možen nakup te knjige je na strani Retorika za današnjo rabo.


šola retorikeDruga koristna knjiga za retoriko pa je Retorika – uvod v govorniško veščino. Prava šola retorike, še s slikami govorice telesa! OK, s stripovskimi sličicami, toda koristno vseeno.

Kar mi je všeč pri tej knjigi, so res življenski primeri npr. udeležba na tekmi sošolca športnika (pri čemer so v zraku njegove ocene). Knjiga je namreč namenjena spoznavanju retorike kot izbirni predmet v 9. razredu osnovne šole – pa ni nič napačno, če jo vsak vzame kdaj v roke!

Velik poudarek je na prepričljivosti, kar toplo pozdravljam – seveda, dokler gre za pošteno navajanje dejstev, okoliščin in zaključkov v prezentaciji. Skupaj z lepo prikazanimi sredstvi logosa (razumskega utemeljevanja), načeli jezikovnega sloga in dejavniki dobrega nastopanja si ta knjiga zasluži mesto na polici doma, v službi in še kje. Več informacij o knjigi z lepim predogledom je na spletni strani knjige, ki je zares pr(a)va šola retorike za uspeh v šoli, službi in nasploh javnemu nastopanju.

To je to – meni običajna šola retorike ni tako všeč in bolj priporočam, da postanete prepričljiv prezenter, ampak že z zgornjima knjigama lahko precej zboljšate vaše nastopanje. Nista visoka šola retorike, zato pa koristen vsakdanji pripomoček.

Sliki © DZS d.d. in I 2 d.o.o.

Povezani zapisi


Označeno z:

Kategorija: knjige

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!