Skrivnosti javnega nastopanja lahko odkrijete prek knjig, samostojnih vaj in/ali udeležbe na delavnici, seminarju ali tečaju. Za samostojno učenje s knjigami v zadnjem času priporočam spodnjo pot.

Vsako javno nastopanje še posebej v poslovnem svetu je neposredno povezano z govorico telesa. Morda je zato bolje, da najprej spoznate, kako uskladiti vašo govorico telesa s tem, kar izrečete. Po drugi strani je dobro spoznati neverbalne znake, ki jih vaš sogovorniki uporabljajo v komunikaciji – morda jih bo to tudi “izdalo”.

poslovna govorica telesaNa tem mestu priporočam knjigo Poslovna govorica telesa, avtorja Peterja Claytona. V Sloveniji je praktično razprodana, komaj sem dobil izvod (zato priporočam izposojo v knjižnici). Knjiga vsebuje praktične prikaze situacij v poslovni komunikaciji, ki so nespremenljive – dokler ne bomo morali nositi kakšnih vesoljskih oblačil zaradi onesnaženja, bodo telesni znaki povedali več kot besede. Izredno koristen je del o mednarodni poslovni komunikaciji, česar ne dobite npr. v knjigi Mednarodni bonton.

Leta 2011 izdana knjiga Neverbalna komunikacija mi je in ni všeč. Všeč zato, ker prva natančno povzema veliko virov tujih in domačih avtorjev poleg prikazov rezultatov raziskave. Prav teoretične navedbe pa vas lahko utrudijo, čeprav se je avtorica Marija Paladin izredno potrudila. Prav slikovni material (žal premalo) je tisti, ki si ga boste zapomnili po prebiranju s slikami povezanih delov (npr. mencanje z manšetnimi gumbi :-)). V celoti – velik plus za prvo teoretično/praktično knjigo na področju negovorne komunikacije v slovenščini.

Prava “bomba”, ki sem jo odkril pred kratkim, je knjiga Moč retorike. Gre za starejšo knjigo Nikolausa B. Enkelmanna, ki se v prvem delu posveti predvsem vaši samozavesti, navdušenju in moči avtosugestije. Odlično (če zamižite pri krajših življenjskih a poučnih zgodbicah)! Drugi del pa še bolj posveti vaši retoriki, s koraki za uspešno vodenje pogovorov in skrivnostim tehnike prodaje. Našel sem tudi formulo LPK (lastnost, prednost, korist), ki jo poznam od drugod … Obvezno preberite – knjiga “poseka” vse podobne zadnjih nekaj let če ne nekaj deset let.

In še presenečenje za konec. Andrej Mladenovič je pri Centru za mladinsko kulturo Kočevje izdal na videz dolgočasno knjigo Iskanje prikritega pomena, osnove neverbalne komunikacije. Pa je daleč od tega! V vsakem poglavju je bila težnja, da se doda pri delu z razlago tudi slika oz. fotografija (večinoma – verjetno – avtorja). Obvezno preberite. Sicer bi knjigi dobro prišla boljša vezava in tisk, ampak vsega pa tudi ni možno imeti takoj, ne? Ko bom knjigo prebral, morda še kaj napišem.

Zdaj me že poznate iz zapisov tega bloga in veste, kaj pogrešam pri iskanju skrivnosti javnega nastopanja. Video … ljudje danes ne beremo (več) tako radi kot včasih, prepričljivega komuniciranja in predstavljanja v javnosti pa se boste težko naučili le iz knjig. Sicer gre, a z veliko vaje.

[flashvideo file=http://www.prezentacija.si/video/skrivnosti-javnega-nastopanja.f4v image=http://www.prezentacija.si/blog/wp-content/uploads/skrivnosti-javnega-nastopanja4.png width=512 height=288 /]

Prepričljiv Prezenter – bonus video do 31.08.2012

Zato si oglejte video, kaj vam priporočam za odkritje skrivnosti javnega nastopanja. Do konca avgusta 2012 – potem pa nikoli več tako ugodno.

Povezani zapisi


Označeno z:

Kategorija: sporočilo

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!