skrivnosti-inovacij-steva-jobsa-naslovnicaKnjiga Skrivnosti inovacij Steva Jobsa je zadnja knjiga, ki sem jo prebral in sploh še nameravam prebrati o Stevu Jobsu. Zakaj, vam povem na koncu po nekaj besedah o vsebini.

Carmine Gallo, ki je seveda napisal uspešnico The Presentation Secrets of Steve Jobs (Skrivnosti predstavitev Steva Jobsa), z drugo knjigo o inovacijah dejansko poskuša vzpodbuditi dvig ZDA iz recesije. Ker sta po njegovem mnenju ustvarjalnost in iznajdbe glavna stebra gospodarskega uspeha, je torej dobro zapisati še Jobsova načela za sprostitev “sposobnosti in spretnosti v poslovnem in vsakdanjem življenju”.

Iz uvoda knjige še ena misel Curtisa Carisona v reviji Innovation: Načelo “Posli tako kot doslej” (verjetno ang. “business as usual”) je recept za katastrofo. Boljše poslovanje torej zahteva – inovativnost.

Sedem načel, ki so vodila Steva Jobsa

V blogu ne bom več pisal daljših mnenj o knjigah, zato bom navedel le najbolj pomembne dele. In ta načela to gotovo so, v oklepajih so vidiki življenja, ki so povezana z njimi:

  1. Počnite, kar vam je všeč (Kariera).
  2. Prizadevajte si za majhne spremembe v vesolju (Vizija). (op. a se ne piše “male spremembe”?)
  3. Vprezite možgane (Razmišljanje).
  4. Prodajajte sanje, ne izdelkov (Stranke).
  5. Zavrnite tisoč stvari (Oblikovanje).
  6. Ustvarjajte noro odlične izkušnje (Izkušnje).
  7. Obvladajte sporočanje (Zgodba).

V knjigi so nato razširjena ta načela z zgodbami več ameriških podjetnikov, ne le Jobsa. Zato navedem še nekaj povzetkov iNaukov (kot so na koncu poglavij). Če sovražite trenutno službo – poiščite drugo (inovacij brez strasti ni). Bodite drzni in če imate vizijo, bo morda uspela. “Vedno zaupaj v samega sebe in svojo vizijo, pa naj drugi mislijo, kar hočejo” (je izjavil Arnold Schwarzenegger). Opis vizije naj bo krajši od 140 znakov (omejitev Twitterja).

Iščite in sprejemajte nove izkušnje, spremembe in zamisli. Stalno zahtevajte odličnost od sebe in od drugih. Izkušnja strank je najpomembnejša – olajšajte, poenostavite in izboljšajte jim življenje z vašim izdelkom ali storitvijo. Prodorna inovacija mora delovati za vas, morebitni kupci vam je pa ne bodo pomagali razviti.

In seveda – odvrzite slabe izdelke, storitve in prepričanja. Uporabniška izkušnja šteje. Zato bi slovenskim podjetjem s trgovinsko dejavnostjo priporočil 12. poglavje, ki govori o izboljšanju izkušenj s stranko v trgovinah Apple Store. Ali pa vsaj enkrat obiščite takšno trgovino – nekaj jih je tudi v Sloveniji (iSpot, iStore, …).

Zadnja poglavja so še o ustvarjanju ekipe v podjetju (zabavajte se!) in kratko o predstavitvah, kar je povzetek zgoraj omenjene knjige.

Inovacije ali popačena realnost?

Skrivnosti inovacij Steva Jobsa je zanimiva knjiga Tehniške založbe Slovenije. Ampak bi stavili vse na posnemanje Jobsa? Če vam gre le za super prezentacije (od katerih je navsezadnje odvisno, če in koliko boste prodali), potem je prva knjiga o njegovih predstavitvah ena od redkih, ki vam lahko pomagajo. Za povzetek inovativnih zamisli – res bolj le družbe Apple – imejte pri roki raje knjigo iSteve: Misli Steva Jobsa. Ta namreč vsebuje le nekajvrstična načela, ki so vodile Jobsa in Apple k neverjetnemu uspehu. Managerji in vodje razvojnih oddelkov pa morda le preberite to inovacijsko knjigo zaradi širjenja obzorij – in morebitne uporabe v vaši organizaciji.

Da zaključim še začetno zgodbico – ne bom več bral knjig o Jobsu in njegovem delu. V roke sem dobil tudi knjigo o njegovem življenju in jo le prelistal – ker navsezadnje spremljam Apple in Jobsa od leta 1984, torej časa, ko je na trg prišel prvi računalnik Macintosh (in tole pišem na MacBooku Pro, ki ga za vsakdanje delo ne zamenjam s prenosnikom z Windows – čeprav moram nekatere projekte delati tudi z njim). Če pa Jobsa in njegovih inovacij niste spremljali od začetka, vam lahko podrobnosti iz njegovega življenja zmanjšajo dobro mnenje, ki ga imate o njegovem prispevku k družbi. Le-to pa nazadnje šteje. Tudi ko avtorja teh inovacij ni več med živimi.

Ocena: spada v razvojni oddelek!

Povezani zapisi


Označeno z:

Kategorija: knjige

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!