Tudi razgovor za zaposlitev je prezentacija – vas samih. Tukaj je nekaj mojih nasvetov, s katerimi sem praviloma vselej dobil zaposlitev. Kdaj pa moj razgovor za zaposlitev ni bil uspešen? Tudi to vam zaupam na koncu!

razgovor za zaposlitev1. Najprej si dobro zapomnite ter preštudirajte delovno mesto, za katerega kandidirate. Mnogi pridejo na razgovor za zaposlitev pa še delovnega mesta, za katerega kandidirajo, ne vedo. Velik NE s strani delodajalca. Najdite informacije, kakšna dela zahteva to delovno mesto, pa ste že precej naredili.

2. Nato morate poznati delodajalca. Kako dolgo že poslujejo, koliko ljudi imajo zaposlenih, katere so njihove glavne dejavnosti in zakaj potrebujejo to delovno mesto. Ne iščite informacij le po svetovnem spletu, veliko jih lahko ugotovite (no, tudi s pomočjo spleta) v lokalnih časopisih, pri znancih in prijateljih, tudi v vaši visoki ali srednji šoli. Torej na razgovor za zaposlitev odidite poučeni o podjetju.

3. Pokažite zanimanje za področje tega delovnega mesta. Tako sem sam dobil zaposlitev v banki pred leti – nisem poznal tehnologij vendar sem poznal osnove zanje, postavil nekaj sistemov z malo starejšimi tehnologijami in obiskoval predavanja ter predstavitve podjetij, ki nameščajo to tehnologijo. Vaš interes je velik plus za delodajalca in lahko zelo pomaga pri odločitvi, kdo bo sprejet.

In to je vse! Seveda morate imeti pripravljen življenjepis, v glavi kaj ste počeli in kaj bi počeli v življenju ter biti urejen in prijazen (modra obleka in kravata ali modni dodatek menda prinašata več uspeha). Ampak zgornje tri točke so bile zame vedno najbolj pomembne – plača, pogoji in drugo manj.

Neuspešen razgovor za zaposlitev

In kdaj nisem dobil zaposlitve? Samo dva primera sta:

a) Ko delodajalec sam ni dobro razpisal delovnega mesta in sem bil preveč kvalificiran ali pa so v razgovoru ugotovili, da sploh ne potrebujejo tega delovnega mesta (ja, tudi to se zgodi!). Torej če vam razgovor za zaposlitev ustvari vtis, da bi delali zelo različne stvari kot so bile navedene v razpisu, to povejte – s tem jim boste pomagali, pokazali svojo profesionalnost in morda vam bodo pomagali kako drugače.

b) Ko sam nisem bil prepričan, da to delovno mesto sploh želim. To boste hitro spoznali, ko se bo začel razgovor za zaposlitev in predlagam vam, da to čimprej poveste delodajalcu – hvaležni vam bodo, da jim ne jemljete več časa. Sicer bodo to ljudje sami opazili (recimo, v pogovoru boste odgovarjali z manj navdušenja, tehtali kompromise, ki bi jih morali sprejeti recimo dalj časa trajajoč prevoz ali terensko delo ipd) ampak bolje bo, če jih prehitite.

OK? Mogoče vam za boljši razgovor za zaposlitev lahko pomagajo še razgovor za zaposlitev – najpogostejša vprašanja v drugem spletišču.

P.S. Ste gledali dodatke na DVD-jih Gospodar prstanov? Režiser Peter Jackson je povedal, da so iskali ne samo dobre igralce, ampak tudi prijazne ljudi, ki znajo sodelovati z drugimi. To si želi vsak delodajalec – mislite na to, ko boste odšli na naslednji razgovor za zaposlitev.

(to je prestavljena objava iz ukinjenega foruma)

Povezani zapisi


Označeno z:

Kategorija: logikasporočilo

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!