Praviloma predstavitev v angleščini izvedemo na mednarodni konferenci oz. pred publiko, ki vključuje poslušalce iz tujine. Pomoč za angleško predstavitev je zelo praktično pridobiti s knjigo, ki vsebuje multimedijsko gradivo.

predstavitev v angleščini - nakup pri angleškem Amazonu (ni carine)English for Presentations ali po slovensko Angleščina za predstavitve je ravno pravi multimedijski izdelek. V priročniku priznane založbe Oxford boste v šestih poglavjih izvedeli predvsem angleške izraze, ki jih boste uporabljali v prezentacijah v angleškem jeziku.

Iz prvega poglavja je pomemben predvsem vrstni red, kako napoveste vašo predstavitev (pozdrav, kdo ste, o čem boste govorili in zakaj je to pomembno za poslušalce). Zanimivo je pridobivanje začetne pozornosti poslušalcev na enega od štirih načinov:

  • postavite retorično vprašanje (npr. a res potrebujemo spletno trženje)?
  • začnete z zanimivim dejstvom (dnevno se izvede na milijone prezentacij v svetu)
  • poveste zgodbico ali anekdoto (ko sem bil na konferenci v Londonu, sem …)
  • postavite problem za razmislek (reorganizirati moramo razvoj izdelkov. Kaj bo prvi korak?)

O sami pripravi na predstavitev raje preberite obsežnejše nasvete za predstavitev v tem blogu.

Drugo poglavje le kratko omeni govorico telesa (npr. če ste nervozni, v rokah držite pisalo ali kartice). Preprosti zvočni posnetki (na priloženem cederomu) sedaj postanejo bolj pomembni in jih poslušate zato, da odgovorite – zapišete – manjkajoče besede v vajah priročnika. Naučite se “signposting” fraz, t.j. stavkov, ki jih uporabite za vodenje vaših poslušalcev (“In this part of my presentation, I’d like to tell you about …”). V tretjem poglavju se naučite še poudarjati pomembno in opisovati prikazane podatke na tablah, “flipchartih”, platnih ipd. “Pravilo šest” (največ šest alinej v ekranu, največ šest besed v vrstici) pa vam odsvetujem – študije namreč kažejo, da si ljudje najbolj zapomnijo tri navedene postavke, torej tri alineje in do tri ali štiri besede v vrstici.

Izvedba predstavitev v angleščini

Četrto poglavje predstavitev v angleščini se posveča uporabi vizualnih pripomočkov. Predvsem zanimivi so različni izrazi o trendih npr. o povečanju proizvodnje, zmanjšanju prodaje ipd. Podobno kot v člankih povemo, kaj predstavlja slika, velja tudi za prezentacije.

Z znanjem petega poglavja bo vaša predstavitev v angleščini dobro povzeta. Znali boste povzeti posamezne dele prezentacije in celotno vsebino. Nasveti za uporabo vašega glasu za poudarjanje pomembnosti želenih delov bodo prav tako koristni. Šesto poglavje pa se ukvarja le z vprašanji (publike). Odkrili boste, kako prosite za dodatno pojasnitev, kako se izognete odgovoru in tudi priznate, da odgovora ne veste. Če boste vi v publiki, boste spoznali vljuden način postavljanja vprašanj.

Torej? Boste po vseh vajah in 45 zvočnih posnetkih znali izvesti učinkovito predstavitev v angleščini? Pri tem vam bodo pomagali koristen prezentacijski vodič, vprašalnik ter uporabne fraze in slovarček na koncu priročnika. Cederom vključuje tudi interaktivne vaje za računalnik in zato vaša dobra predstavitev v angleščini ne more biti vprašljiva.

Povezave na vzorčne strani Oxford University Press

Kazalo knjige English for Presentations (PDF, 234 K)

4. poglavje English for Presentations (PDF, 812 K)

Povezani zapisi


Označeno z:

Kategorija: dodatkilogikasporočilo

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!