Vaša prezentacija? Še danes se zdi PowerPoint tečaj edina oblika izobraževanja izdelave prezentacij. Odkrijte, zakaj bo PowerPoint tečaj v klasični obliki izumrl in kako lahko nastane vaša učinkovita prezentacija zdaj.

Bližnjica za vas? Postanite Prepričljiv Prezenter.

Dilema o odločitvi za PowerPoint tečaj
Slika: fabiofco, Flickr

Zakaj? Preprosto zato, ker je za predstavitev dela s programsko opremo idealna rešitev multimedijski infoprodukt (ang. “multimedia infoproduct”). Takšen izdelek je na voljo praviloma kot videoposnetek in sicer za ogled in prenos prek spleta (za plačljive izdelke s članskega spletišča ipd) ali pa na fizičnem mediju kot sta cederom in devede. Poanta je v tem, da za učenje dela s programsko opremo, kar PowerPoint tečaj dejansko je, uporabljate video v istem računalniku.

S stališča učenja je to najhitreje, saj vam prihrani tudi čas (in stres!) za gledanje natisnjenega gradiva. Kaj je hitreje, pogled na priročnik, iskanje informacije z očmi, morebiten prehod na novo stran in pogled nazaj na ekran – ali le pomik oči in morebitna izbira pavze videoposnetka s kazalcem miške?

Druga slabost, ko pomislite na PowerPoint tečaj, je vožnja na tečaj, če je le-ta organiziran daleč od nas. Torej imate stroške, izgubljate dodatni čas … Pa še vožnja je lahko sama po sebi stresna. Če vprašate mene, to niso ravno krasni predpogoji, da od takšnega tečaja veliko odnesem na stresen dan!

PowerPoint tečaj je seveda organiziran ob določeni uri. Tretja slabost je torej ta, da ste lahko zadržani, vam ura sploh ne odgovarja ali ste težko zbrani eno uro ali še dlje (in navadno gre za dve uri večkrat na teden). Kako boste motivirani za nove informacije? In koliko si boste zapomnili?

Kakšen je moderen, učinkovit PowerPoint tečaj?

 1. Učenja v klasični učilnici ni več.
 2. Gradivo je na voljo prek spleta in/ali na fizičnem mediju (CD/DVD).
 3. Gradivo je dostopno v več oblikah (modalitetah) za lažje pomnjenje in obnavljanje (avdio MP3, video MP4 itd).
 4. Mentor tečaja odgovarja v forumu in pripravi dodatne avdio in videoposnetke za pojasnitev vprašanj tečajnikov, za več je na voljo za osebno svetovanje oz. “coaching“.

Ali to pomeni, da je PowerPoint tečaj v učilnici slab? Če vas organizacija oz. podjetje “pošlje” na tečaj, nimate izbire. Ampak pomislite že prej, ali ne bi z multimedijskim cederomom vsi pridobili več? Navsezadnje si ga lahko ogleda še kdo drug v istem delovnem okolju, pa še dodatnih stroškov za klasični tečaj za druge ne bo. Enačba postane neenačba:
PowerPoint tečaj < PowerPoint e-tečaj.

Naštete so tri slabosti tečajev PowerPoint. Prednosti razen pristnega stika z živo osebo (mentorjem) danes ni več. Zame to, da lahko prekinem digitalni videoposnetek kadarkoli želim in ga gledam naprej, ko spet lahko, pomeni več kot mi lahko ponudi klasičen tečaj. Pomislite na to, ko se boste odločali za tečaj PowerPoint v prihodnosti.

Tečaj PowerPoint brez potnih stroškov, stresa in časovnih omejitev

Povezani blogi

  Povezani zapisi


  Označeno z:

  Kategorija: cederomi

  Avtor:

  Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!