Povejte z veseljemMarjan Bradeško je napisal zanimivo knjigo Povejte z veseljem. To je prva slovenska originalna (neprevedena) knjiga, ki jo priporočam za predstavitve.

Zelo preprosto je, zakaj jo morate prebrati vsaj enkrat. Naslov “povejte z veseljem” namreč lepo opiše bistvo prezentacij – če nimate motivacije, (znanja in) veselja, potem prezentacija enostavno ne bo uspela dobro.

Moram priznati, da poznam avtorja knjige. Je namreč predavatelj pri najbolj strokovno usposobljenem podjetju za računalniška omrežja v Sloveniji in tudi sam sem se udeležil nekaj tečajev pred leti. In te tečaje Bradeško izvaja praktično na vseh celinah sveta. Zato ima verjetno tudi največ praktičnih izkušenj s prezentacijami v mednarodnem okolju.

To je seveda odlična podlaga za knjigo Povejte z veseljem. Že struktura je zanimiva – v poglavjih so v besedilu vstavljene dogodivščine iz življenja avtorja, na koncu poglavij pa je razmišljanje slovenskih radijskih voditeljev, profesorjev in drugih. Super ideja, da se bralci bolj poistovetimo z njimi.

Tehnikalij, kako narediti prezentacije s PowerPointom, ne iščite. Knjiga je namenjena vsemu drugemu – pripravi, pogojem in izvedbi predstavitev (nastopu). In tega je res veliko npr. tudi o tem, kaj pojesti, popiti in obleči pred nastopom. In kaj se vam lahko pripeti v arabskem svetu, ko imate na voljo en kvadratni meter pri tabli za vodenje petdnevnega tečaja …

Vsebina je res napisana “praktično, razumljivo in berljivo” kot je v promocijskem besedilu. Ker sem jo prebral le enkrat, ne bom našteval poglavij. In ja, res je posebno poglavje, kako izpeljati predstavitev prek spletne konference. No, za pravo konferenco “kot da ste v istem prostoru” je zaenkrat potrebna še precej draga oprema, do katere avtor knjige seveda ima lahko dnevni dostop. Večina drugih se mora zadovoljiti z bolj preprostimi spletnimi seminarji brez živega videa ipd.

Pogrešam slike v knjigi. Teh praktično ni, bi bile pa zelo koristne. Npr. “pozicijo moči” (ko želite poudariti določeno temo, da si jo poslušalci dolgotrajno zapomnijo) bi bilo enostavno ilustrirati z dvema položajema govornika. Na splošno je oblikovanje knjige Povejte z veseljem lepo, nevsiljivo, vendar bi slike pogosto povedale več kot je moral avtor razložiti “na dolgo”. Zanimive so pa uporabljene ikone za vsako poglavje, na naslovnici pa so ponovljene razen npr. stilizirane ikone oz. simbola jin in jang. Ki je že tako prežvečen in ga zato morda ni na platnici. Izredno.

Trdim, da bi prevod knjige bilo možno dobro prodajati tudi v ZDA, z dodanimi slikami. Te bi obenem povečale vrednost, razumljivost in referenčnost knjige (za opomnik). Dolžino knjige bi dodane slike le malo spremenile, saj bi vsebino zaradi njih lahko avtor skrajšal. Kakorkoli, knjigo Povejte z veseljem zelo priporočam kot vašo prvo knjigo za prezentacije v slovenščini.

Povezani zapisi

Ni povezanih zapisov.

Označeno z:

Kategorija: knjige

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!