Povej pokažiPrebral sem knjigo Povej pokaži, črna knjiga o Powerpointu avtorja Klemna Belharja. Knjigo sem vrnil naslednji dan. Preberite, zakaj Povej pokaži ne priporočam za izdelavo vaših predstavitev (sliki – druga je dodatno označena z velikim X za proti – sta iz javno dostopnega predogleda knjige).

Prvih trideset strani je res dolgčas (pa še avtor piše o dolgočasnih predstavitvah). In že prvi ojoj – “slajd” za ekran v prezentaciji? Takrat, ko bo ta beseda v Slovarju slovenskega knjižnega jezika, potem ja, sicer pa velik NE. Res je PowerPoint v osnovi namenjen izdelavi diapozitivov, ki se kažejo s projektorji zanje, v 21. stoletju pa pripravljamo le še ekranske slike (krajše: ekrane?) za prikaz na platnu ali v video posnetku. Tudi prosojnice so že zastarel izraz, “računalniške prosojnice” (predlaga islovar.org) pa je nekako predolgo. DODATEK: avtor mi je napisal, da živ jezik določa nove izraze. Prav, bomo počakali.

Se mudi? Povej pokaži [PDF, 121 K]

Nato pri količini besedila za prezentacije ni ničesar o tem, da izročke praviloma razdelimo po predstavitvi, če želimo, da bodo poslušalci prejeli naše sporočilo. In drugi ojoj, pravzaprav kar ironija. Opisi ekranov o preveliki količini besedila so sami v tako mali pisavi, “da jih ne moremo prebrati” – vsaj bralci nad 40 let bodo imeli že težave. Kot da bi se oblikovalka knjige norčevala iz njene vsebine.

O kreativnosti bi bilo veliko lahko povedano le v nekaj stavkih in citatih znanih ljudi. Žal v poslovnih predstavitvah navadno ni časa za toliko kreativnosti (npr. fotografiranje ročnih risb na papirju, prenos v računalnik, obdelava itd) ali pa se izdelava prezentacije naroči internemu oddelku podjetja ali zunanjemu izvajalcu. Ta knjiga bi morda prav prišla njim, ne avtorjem predstavitev.

PowerPoint v Povej pokaži

Namesto dolgega besedila o vizualnem šumu bi avtor knjige Povej pokaži naredil veliko bolje, če bi enostavno napisal, katere ločljivosti slik in katere projektorje se največ uporablja, kako slike kvalitetno pomanjšati pa tudi povečati in tudi da PowerPoint ni “slab za oblikovanje”, kot trdi. Za nekatere slike, kjer potrebujem senco, transparenco in druge moderne grafične učinke, pogosto uporabim kar PowerPoint in mi ni potrebno zaganjati posebnih grafičnih programov – tudi oblikovalci se čudijo, kako naredim takšne slike! In za to porabim nekaj sekund, v GIMP-u ali PhotoShopu pa vsaj pol minute ali več. Rezultat s tema dvema programoma pa ni nič boljši.

Primeri slik se ponovijo v knjigi – avtor pa v vsebini vztraja, da ne sme biti ničesar dolgočasno. Svetel del knjige je o pravilu zlatega reza in pravilu tretjin, o najmanjši velikosti črk 18 pik pa se ne strinjam. 24 pik je najmanjša velikost pisave v mojih osemnajstih letih prezentacij, ki je na platnu dovolj čitljiva še v največji dvorani (primerjajte tudi predstavitev poslovnega načrta, kjer so mišljeni naslovi v velikosti 32 pik in več).

V razdelku o barvah knjige Povej pokaži bi lahko bilo navedeno, da naj bo poudarek slike v zgornji tretjini ekrana (npr. v tortičnem diagramu, razlago sem že opisal drugje in je tudi v mojem cederomu). Nato sledi korekten opis grafikonov a ne vsebuje nič novega glede na prejšnje razdelke in kar vam ne bi povedala “zdrava pamet”. Žal ne boste našli ničesar o naravnih barvah, kar se mi zdi ena od bistvenih napak večine prezentacij v Sloveniji.

Povej pokažiRazočara poglavje o prostoru. Na vseh slikah je govorec na desni strani platna, gledano v smeri od poslušalcev? Tretji ojoj. To namreč prav krši pravilo, da je pomembna prezentacija, ne govorec. Tudi govorec naj bo na levi strani, tako kot slike, kar sem razložil v učinkoviti predstavitvi #1. Je pa tukaj še druga svetla točka knjige, del o osvetlitvi (dvorane) z nazornimi fotografijami.

Tudi zadnji del o izvedbi – razočara. Npr. o gibanju rok bi lahko bilo povedano veliko bolje in več z le enim ali dvema odstavkoma (ja, tudi na mojem cederomu, en ekran prezentacije). Slike s postavitvijo v dvorani pa spet zavedejo z govorcem na desni strani. Za drugo izdajo knjige priporočam enostavno prezrcaljenje vseh slik z govorci.

Fotografije v Povej pokaži

Še o uporabljenih fotografijah. Kar tretjina vseh je iz spletišča z brezplačnimi digitalnimi slikami (stock.xchng). Za prezentacije so odlične, knjigam pa dajejo cenenost. In to ob dejstvu, da se v spletu dobijo odlične digitalne slike za slab euro, za boljše verzije omenjenih deset slik torej manj kot deset eurov …

Tako knjiga kar kliče k uporabnim primerom (prezentacije PowerPoint), petim modelom predstavitve, vrstnemu redu priprave predstavitev, gibanju rok in gibanju govorca ter še čemu (ja, vse to je na cederomu za pripravo predstavitev – resnici na ljubo, primerjava knjige in cederoma ni najbolj ustrezna toda razen prezentacij PowerPoint je vse omenjeno – besedilo z dodatnimi slikami oz. enaki gradniki knjig in e-knjig). Če vztrajate pri knjigah, poglejte te knjige. Knjiga Povej pokaži, “črna knjiga o powerpointu” tako ni bela knjiga za predstavitve, žal, morda drugič.

Povezani zapisi

Ni povezanih zapisov.

Označeno z:

Kategorija: knjige

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!