osebna refleksijaZaradi nepričakovanega nedelovanja bloga je osebna refleksija pravi zapis. Ne bom pisal o tem, ali je osebna refleksija dobra pri predstavitvah (poslovno že ne). Ker pa je tole v tem trenutku moje najbolj brano spletišče, bom tukaj zaprl nekaj odprtih zank.

Kaj so to odprte zanke? To so vse odprte, nezaključene komunikacije, ki jih imate z drugimi ljudmi, pa tudi odprta nedokončana opravila. Torej ali niste izpolnili obljub (pogosto), ali niste že dolgo govorili z njimi in zaključili odprte teme ali pa še ni prišel čas za vašo osebno refleksijo. Največja težava je, da to povzroča šum in t.im. “opičji razum” v vaši glavi (misli vam pobegnejo z enega drevesa na drugo, tretje in naprej – morate se pa ukvarjati s prvim), ko bi lahko npr. v dveh minutah prek telefona dokončali pogovor in – zaprli zanko.

Najprej bi se rad javno opravičil ljudem, kjer skupaj nismo zaključili projekta, ki ste ga naročili pri meni. Vsi projekti so se začeli pred nastankom podjetja spletin.net, da ne bo pomote. Najprej dvignem klobuk gospodu, ki sem mu naredil BBS (zametek forumov v spletu, ko še ni bilo Interneta) za poslovno aplikacijo, do dokončanja ene ali dveh manj pomembnih funkcij pa ni prišlo – čas je povozil starejše telekomunikacijske načine povezovanja. Vem, da zaradi tega niste imeli težav na delovnem mestu in uživate v pokoju.

Potem dolgujem pojasnilo dvema nepremičninskima podjetjema, ki sta kupila mojo aplikacijo z bazo podatkov za nepremičnine. V takrat tri nepremičninske lobije in – morda tudi – podkupovanja, da bi dosegel trg za mojo aplikacijo, se nisem spuščal. Ne verjamem v prodajo pod mizo – in tega ne bom počel do konca življenja. Spomnim se tudi deset odstotkov provizije, ki mi jih je predlagal nek predstavnik servisa največjega podjetja za gospodinjske aparate v Sloveniji, če bi izbrali moj projekt. Odgovor je bil ne. Nekje drugje pa sem že v drugi osebni refleksiji objavil, da bom omogočil programsko kodo omenjene aplikacije za nepremičnine za brezplačen prenos. To bom naredil še oktobra 2010, morda bo komu prišla prav.

Z nekim podjetnikom sem se tik pred ustanovitvijo mojega podjetja pogovarjal za spletne strani. Opravičujem se, nisva se slišala za naprej, poslal sem sporočilo, ali nadaljujem z delom in nisem dobil odgovora. Morda bi moral poklicati. Zame je ta zanka sedaj zaprta. Edine druge spletne strani, ki jih nisem realiziral, so za nek študentski klub. Do 31. oktobra 2010 vam pošljem sporočilo s povezavo na pripravljeni blog, ki bi precej popravil in izboljšal delo urednice ter komunikacijo s člani – starši študenti. Ta rešitev, ki mi vzame le nekaj ur, je edina iz del “1 odstotek za družbo” (brezplačno 1-2 uri vsak mesec za druge v okviru delovnega časa), ki je še nisem naredil.

Tako zares moja osebna refleksija pritiska še na končanje poslovnega načrta, za katerega sem dobil podjetniško nagrado. Velika večina dela za računalniško aplikacijo organiziranja digitalnih slik je opravljena, težava so podrobnosti in trenutno pomanjkanje kvalitetnih sodelavcev. Ampak bo – vse obljube izpolnim. Morda sem ali nisem rojen za vodjo. Ne želim biti vselej, ampak če je potrebno prevzeti odgovornost, to naredim in izpeljem projekt do konca. Zgornje zdaj zaprte zanke so mi dale pozitivno izkušnjo.

Toda – v letu in pol sem utrdil znanja, kako priti na prvo mesto zadetkov iskanja Google (ki je zaradi slabih dveh dni nedostopnosti ta blog spustil s prvega mesta za besedo “predstavitev” na deseto), izboljšal lastne prezentacije in izdal tudi cederom zanje pa še nov informacijski izdelek, prvi e-tečaj za pripravo video predstavitev in o video marketingu za dosego prve strani Google, sem predstavil ta mesec. Vse bo zelo prav prišlo oz. že prinaša delo, veselje in dostojno življenje – ter bo le “kopiraj-in-ponovi” za vse izdelke podjetja pa tudi za poslovne partnerje.

Hvala prav vsem poslovnim partnerjem v dveh letih, tudi za sedanjo omejitev vzdrževalnih pogodb, da imam več časa za dosego mojih sanj in osebnih ter poslovnih ciljev. S tem ste mi pomagali na najboljši način. Zdaj bom lažje rekel ne projektom, ki bi jih sicer enostavno naredil (štirinajst let sistemski inženir!) a enostavno vzamejo preveč časa, družinsko življenje trpi, poleg tega pa se lahko nekatera opravila naroči tujcem prek spleta za 4 EUR … (res, postavitev bloga, 25.000 “tvitov” ali 200 povezav z drugih spletišč lahko danes naročite za 5 USD).

Tako, kar nekaj zank sem zaprl. Naj tudi vaša osebna refleksija naredi isto. Lažje boste živeli, ljubili bližnje in naredili razliko, kot je moto nekega ameriškega govornika.

Označeno z:

Kategorija: sporočilo

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!