Predstavitev lahko pripravite tudi z miselnimi vzorci. Včasih je to še lažje kot prezentacija v PowerPointu ipd a je za javno in hitro predstavitev morda malo nerodno. Poglejmo, ali so miselni vzorci uporabni za prezentacije.

Pionir področja miselnih vzorcev kot ga poznamo in uporabljamo danes je Tony Buzan (še najbolje je pregledati knjigo Knjiga o možganih, Peter Russel, DZS 1990, kjer boste odkrili še več). Miselni vzorci omogočajo naravno organizacijo tem, ki jih želite predstaviti oz. imeti kot zapisek. Toda ali lahko pripravimo prezentacijo z njimi?

Moj odgovor je da in ne. Če gre za videokonferenco ali npr. spletni seminar (ang. webinar), potem lahko miselni vzorci predstavljajo celotno prezentacijo. Kot govorec namreč lahko preprosto odpirate razne veje miselnega vzorca in jih sproti razlagate in zapirate. To pa ni tako preprosto pri javni predstavitvi – in praktično nemogoče, če ne sedite.

Prednost miselnih vzorcev pred običajno predstavitvijo, narejeno s programom PowerPoint ali drugim, je celotna slika. Poslušalci namreč lažje pomnimo takšno organizacijo. Morda tu ni praktične omejitve uporabe treh podtočk kot pri klasičnih prezentacijah – ljudje si najbolj zapomnimo tri alineje na ekranu – vendar tudi miselni vzorci ne smejo postati nepregleden prikaz. Navsezadnje so urejena shema vaših misli oz. razumevanja področja!

Miselni vzorci s programom

Spodaj poglejte zanimiv videoposnetek z nasveti, kako miselni vzorci lahko sestavljajo prezentacijo in koristno razlago razdelitve tipov ljudi t.j. po načinu učenja, ki nam je najljubši (klik na video za pavzo/nadaljevanje).

V zgornjem videoposnetku je omenjeno eno od orodij za izdelavo miselnih vzorcev. Jaz uporabljam FreeMind (v slovenščini!) in vam ga tudi priporočam, ker je brezplačen. Šele ko vam ne ustreza in so miselni vzorci v vašem malem prstu, razmislite o plačljivem orodju. Brez tedenske uporabe takšnega orodja ne kupujte plačljive verzije.

Koristna možnost uporabe miselnih vzorcev za prezentacije pa je gotovo izroček. Namesto da udeležencem predstavitve izročite nekaj listov izpisanih ekranov, jim razdelite en list, kjer so miselni vzorci vseh ključnih besed vaše predstavitve. Tukaj tudi ni nevarnosti, da bi drugi brskali po izročku in ne spremljali prezentacije. Torej jim lahko izroček z miselnimi vzorci posredujete že pred začetkom prezentacije.

Torej, miselni vzorci so koristni za daljše prezentacije, spletne seminarje in izročke. Krajše prezentacije, ki bi zahtevale veliko časa za prikaz vej miselnih vzorcev, bodo boljše v klasični obliki. Če se pa motim, napišite komentar tukaj ali v forumu o tem, kako vaši miselni vzorci posredujejo sporočilo in dosežejo cilj vaše predstavitve!

DODATEK 15.11.2010: Poglejte, kako lahko miselni vzorci z videom predstavijo izdelek (e-tečaj, klik na video za pavzo/nadaljevanje).

Ni idealno, pravi in odličen način videa z miselnimi vzorci pa odkrijete v e-tečaju moj video prodaja!

Označeno z:

Kategorija: logikaoblikaprogramisporočilo

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!