mala šola retorikeMala šola retorike za pravnike in še za koga je razširjena zbirka člankov v Pravni praksi v letih 2010 in 2011. Te sem kar z veseljem spremljal, čeprav naj bi nasveti o retoriki bili namenjeni (po navedbi avtorjev) odvetnikom, pravnikom v gospodarstvu, učiteljem prava, politikom in uradnikom v upravi. In kaj lahko zveste na 141 straneh knjige Bogdane Herman in Marka Pavlihe?

Dobil sem vtis, da Mala šola retorike želi predvsem vplivati na to, da:

  • v nastopih skrbite za pravilni (slovenski) jezik,
  • v pravni praksi in javnem nastopanju skrbite za pozitivnost, prepričljivost in patos (čustvenost),
  • izboljšate vaše komunikacijske kompetence (“pričakovane/zahtevane sposobnosti, veščine in/ali znanja” ter vaše obstoječe lastnosti).


Tako so poglavja knjige Mala šola retorike namenoma osredotočena na eno misel. Na koncu kratkih poglavij (navadno tristranskih, učinkovito!) so koristni akcijski deli “Kaj lahko storite takoj?”, kar imajo boljši učbeniki npr. tudi za vseživljenjsko izobraževanje. Če drugega ne, si skopirajte 23. poglavje Samovzgoja in kopijo nalepite na steno, saj vsebuje koristne vsakdanje napotke za boljše javno nastopanje, večjo širino duha (razgledanost) in prepričljivo razlago vaših misli.

Holistična mala šola retorike?

Pojem holistična retorika, ki ga uvajata avtorja, pozdravljam – čeprav je izraz pač “neljudski”. Gre za to, da se za vsak nastop dejansko pripravljate “vse življenje”, vanj vložite predvsem lastno znanje in izkušnje, pri tem pa uporabite čustva, misli in vrline (ki jih seveda doživljate in pridobivate vse življenje). Se pravi, nastopači gotovo niso holistični retoriki, kot tudi to niso govorniki, ki govorijo v nasprotju z lastnimi prepričanji.

Prav ta težnja k pozitivnemu nastopanju mi je všeč v tej “mali šoli retorike”. Med mislimi mi je najbolj všeč to, da razpravljamo vedno o objektu namesto o subjektu (“Ne sodimo o ljudeh, da ne bomo sami sojeni!”). No, to je mogoče lepše povedal eden od strokovnjakov mrežnega marketinga, ki sem ga poslušal leta 2008: uspešni ljudje govorijo o, razmišljajo o in raziskujejo ideje. Neuspešni ljudje govorijo in razmišljajo o ljudeh (zato se izogibajte pogovorom o ljudeh ali spremenite temo).

Še nekaj lepega je v enem od poglavij. Mnogi se namreč ne zavedajo, da je v prezentaciji bistvena “rdeča nit, bistvo, udarna misel – power line, power point!” (no, ne vtičnica, kot v spletnem slovarju PONS :-)). Se pa ne strinjam, da najprej napišete jedro predstavitve in nato uvod ter zaključek. Zaključek je bolj pomemben, saj vsebuje cilj, ki ga želite doseči (nakup, podpis, podporo ipd.). Cilj nato določa, kaj boste povedali v jedru in na koncu pripravite še uvod, ki bo enostaven napovednik vsebine, ki jo že imate.

Glede več vsebin o konkretnem javnem nastopanju – pogrešali jih boste. Mala šola retorike ne vsebuje npr. kategorij satir (poz in gest telesa). Za bolj uradna priporočila avtorja predlagata npr. knjigo Ksenije Benedetti (Protokol, simfonija forme). Saj je koristno, da s(m)o bralci napoteni na druge knjige (tudi na Carnegieovo Kako se naučiš javno nastopati in govoriti), ampak ker je to prevečkrat, po moje navidezno znižuje vrednost same knjige.

Mimogrede – ker je knjiga Mala šola retorike brez slik in ker velika večina besedila ne potrebuje vizualizacije, bi se (lahko) prodajala še za več denarja s pripadajočim zvočnim posnetkom (v mikrofon preberete knjigo). Ki ga danes lahko naredite v nekaj urah, skupaj s profesionalno obdelavo zvoka – verjetno veste, kje lahko naročite to storitev ;-).

Za koga je torej Mala šola retorike?

No, predvsem za ljudi s poklici iz prvega odstavka. Za vse druge bo navajanje pravne prakse pa strokovnih izrazov (tudi latinskih) in zakonodaje dolgočasno, čeprav pač lahko hitro preskočite kratka poglavja, ki jih ne potrebujete. Podjetniki naj raje posežejo po knjigah Povejte z veseljem in Golo občinstvo ni dovolj.

V vsakem primeru samo v eni knjigi ne boste nikoli našli vsega o prepričljivem javnem nastopanju in odlični retoriki. Ali kot je napisal v uvodu prof. dr. Janez Kranjc o izzivih govorništva, ki se nikoli ne končajo: “Vedno je namreč mogoče misel izraziti še bolje”.

Knjigo Mala šola retorike za pravnike in še za koga lahko naročite pri GV založbi: Knjiga Mala šola retorike.

Povezani zapisi


Označeno z:

Kategorija: knjige

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!