knjige Arhivi

Small Data za velik posel

small-data-prezentacijaKnjiga Small Data ameriškega marketingarja (no, sebi pravi podatkovni forenzik) Martina Lindstroma je gotovo nov pristop k iskanju idej za novo marketinško kampanjo (za nov izdelek ali storitev oz. nov zagon obstoječih produktov). Ampak ali je res v njegovem pristopu toliko revolucionarnega (razen kontrastnega novega izraza proti “big data”, ki sedaj stresa industrijo)?

Najprej pojma – “big data” označuje količino podatkov, ki jih navadno ne moremo obdelati z običajnimi orodji npr. Microsoft Excel. Če ste kdaj govorili s kakšnim programerjem mobilnih aplikacij, ki zbirajo podatke uporabnikov s pomočjo senzorjev na mobilnih napravah, verjetno že veste, da gre tu za terabajte (pribl. 10 na 12-to potenco bajtov) in še več podatkov.

Predpostavimo, da imate dovolj računske moči, da te podatke analizirate (doma, v podjetju oz. v “oblaku”). Recimo, da analizirate nakupni proces kupcev v vaši spletni trgovini in ugotovite, katero zaporedje korakov je privedlo do največ nakupov.

In zdaj – ali veste, zakaj so kupci kupili določeni izdelek? Če zanemiramo tehnične podrobnosti (spletne trgovine), kako lahko veste, da bo spletni obiskovalec kupil zeleno škatlo namesto oranžne? Odgovor na to pa naj bi dal “small data“.
Berite naprej …

Od knjige Amazon do vrhunskega podjetja

Knjiga Amazon Brad StoneKnjiga Amazon ameriškega novinarja Brada Stona je odličen pregled nastanka, delovanja in prebojev družbe Amazon ter njenega glavnega lastnika in ustanovitelja – Jeffa Bezosa.

Prebral sem že ogromno poslovnih knjig in tale se lahko primerja z biografijo Steva Jobsa (Isaacson) in knjigo Iskanje (Battelle), ki dejansko opisujeta vzpon družb Apple in Google. Ampak s čisto podjetniškega stališča je knjiga Amazon najboljša in 400 strani pritegne od začetka do konca.

Ne bom vas mučil z “jeffizmi” (izjavami Amazonovega prvega človeka) in drugimi domislicami, ampak povzel le tri glavne gonilnike razvoja Amazona, ki bi jih morala imeti podjetja v rasti:
Berite naprej …

Skrivnosti inovacij Steva Jobsa za posel

skrivnosti-inovacij-steva-jobsa-naslovnicaKnjiga Skrivnosti inovacij Steva Jobsa je zadnja knjiga, ki sem jo prebral in sploh še nameravam prebrati o Stevu Jobsu. Zakaj, vam povem na koncu po nekaj besedah o vsebini.

Carmine Gallo, ki je seveda napisal uspešnico The Presentation Secrets of Steve Jobs (Skrivnosti predstavitev Steva Jobsa), z drugo knjigo o inovacijah dejansko poskuša vzpodbuditi dvig ZDA iz recesije. Ker sta po njegovem mnenju ustvarjalnost in iznajdbe glavna stebra gospodarskega uspeha, je torej dobro zapisati še Jobsova načela za sprostitev “sposobnosti in spretnosti v poslovnem in vsakdanjem življenju”.

Iz uvoda knjige še ena misel Curtisa Carisona v reviji Innovation: Načelo “Posli tako kot doslej” (verjetno ang. “business as usual”) je recept za katastrofo. Boljše poslovanje torej zahteva – inovativnost.
Berite naprej …

error: Vsebine ni dovoljeno kopirati brez dovoljenja prezentacija.si.