Public Speaking for DummiesKnjiga Javno nastopanje za telebane (moj prevod, če bo knjiga kdaj izšla v slovenščini) oz. v originalu Public Speaking for Dummies® me je vrgla s stola! In mi vzela veliko več časa kot navadno druge knjige za prezentacije. Kako vam lahko knjiga za javno nastopanje pomaga pri prezentacijah?

Najprej glede “telebanov”. Gre dejansko za najboljše knjige v svetu z izčrpnimi nasveti iz prakse. Če boste kdaj želeli napisati lastno knjigo, preverite najprej na dummies.com, če je založba (Wiley) že izdala knjigo v tej seriji za vaše področje. Če to drži, potem je področje zanimivo v svetovnem merilu (in se splača napisati specifično knjigo itd). Veliko jih je na voljo tudi v slovenščini (založba Pasadena).

Avtor Malcolm Kushner je profesionalni govorec tudi za velika podjetja (ZDA). Knjiga ima šest delov:

  1. Getting Started
  2. Preparing Your Speech
  3. Making Your Speech Sparkle
  4. Delivering Your Speech
  5. Common Speaking Questions
  6. The Part of Tens

V prvem delu boste spoznali, kako začnete raziskovati, razmišljati in organizirati vse potrebno za nastop. Uporabno je iskanje virov in tukaj je en nasvet, ki ga tudi sam uporabljam – pogosto je dovolj da greste v knjižnico toda ne v strokovni del ampak v … otroški oddelek! Knjige za mladostnike imajo namreč ključne točke vaše teme razložene preprosto. Poglavja teh knjig so lahko točke vaše predstavitve (seveda!).

Nato boste v drugem delu izpilili pripravo vašega nastopa. Avtor svetuje kar 15 različnih načinov otvoritve npr. zgodovinski dogodek, današnjo “vročo” temo ali pa citat itd. Morda prekratko je tudi opisano, kako narediti dober zaključek.

Govor mora seveda biti dober. V tretjem delu knjige Public Speaking for Dummies so nasveti za preprost jezik, prehode in uporabo besed. Danes je še bolj pomembna uporaba vizualnih pripomočkov (in PowerPointa) ter uporaba multimedijev. Hecno je, da je dobro uporabiti “močne” besede npr. “To je zelo pomembno”, čeprav z njimi ničesar ne odkrijete (npr. poslovnih skrivnosti). Toda te besede občasno v govoru držijo pozornost visoko.

Odlično za javne nastope

Četrti del o izvedbi vašega govora t.j. o nastopu je verjetno najbolj pomemben. Vsebine o odpravljanju strahu so podobne kot v “Golo občinstvo ni dovolj“. Koristni nasveti za nastop so gotovo tisti, da ne poveste preveč – da vas je strah, da se opravičujete za nervozo ali za napake. Pogrešam morda več o uporabi pavz v govoru, zato pa je celotno poglavje o govorici telesa (in premikanju po odru) najboljše od vseh knjig o nastopanju, ki sem jih prebral ali jih trenutno berem. Poleg tega sta še dve poglavji, kako reagirati na vsa možna vprašanja in tudi kako se odzovete na različne vrste publike (tudi možne “provokatorje”). Zares vredno branja.

V petem delu knjige so nato tipične vrste javnih nastopov. Recimo na občinskem svetu, v šoli (svet staršev ipd.), ob nepričakovanem dogodku, na okroglih mizah, debatnih krožkih itd. Posebni poglavji sta še o nastopanju za mednarodno publiko in izvedbi navideznih (virtualnih) srečanj prek telefona, z videom ali prek spleta. Pri tem imate praktične korake, kako poskrbeti, da bo vse brezhibno. Zdi se mi, da je o tem napisano celo malo več kot v knjgi “Povejte z veseljem“.

Šesti del ima kratki poglavji o desetih vrstah humorja, ki jih lahko vsak uporabi, in desetih stvareh, ki jih morate preveriti pred nastopom. Koristno, skupaj s “plonk ceglcem” (ang. “cheat sheet“) na začetku knjige, ki ga lahko utrgate iz knjige in nosite s seboj. Zabavne ilustracije Richa Tennanta so pa tako ali tako “zakon” v knjigah za telebane.

Nakup? Brez dvoma. Knjiga Javno nastopanje za telebane (Public Speaking for Dummies) si zasluži prevod v slovenščino, čeprav je od izida druge izdaje minilo že sedem let. To je zame dosedaj najboljša tuja knjiga o javnem nastopanju, ki ni vezana na PowerPoint, ne predvideva, da boste od govorništva živeli (predavali za denar) in je namenjena za vsakogar.

Lahko pa izkoristite tudi coaching za nastopanje, ki ga ponujam za hitrejši uspeh pri vašem javnem nastopu.

Iz knjige:
Giving a Speech (prvo poglavje, PDF, 106 KB)
Index (stvarno kazalo, PDF, 123 KB)

Logo for Dummies in naslov Public Speaking for Dummies sta blagovni znamki ali zaščiteni blagovni znamki Wiley Publishing Inc. v ZDA in drugih državah. Slika je lokalna kopija slike na originalni spletni strani opisa knjige.

Povezani zapisi


Označeno z:

Kategorija: knjige

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!