Čas kislih kumaric (poletje) je čas za klasično knjigo Kako se naučiš javno nastopati in govoriti. Kratko torej o retoriki in govorništvu.

Kako se naučiš javno nastopati in govoritiGre za četrto dopolnjeno izdajo prve knjige (in prevedeno v slovenščino), ki bi jo moral vsak prebrati o javnem nastopanju. Za avtorja (pokojni Dale Carnegie) je bila retorika ključ do prepričanja publike, ki jo nagovarjate in pred katero nastopate. Tako je v večjih petih delih stalni poudarek na pripravi in izvedbi nastopa.

V prvem delu o uspešnem govorjenju se naučite njegovih osnov in seveda vizualizaciji uspeha predstavitve. Najbolj pomembno je to, da po možnosti govorite o vaših lastnih življenskih izkušnjah in/ali znanju ter da vas tema tudi zares navdušuje (le tako bo uspeh zagotovljen). O govoru, govorniku in poslušalcih boste zvedeli več v drugem delu. Tu je bistveno to, da ste prepričljivi, človeški in konkretni, seveda pa poslušalcem vizualno popestrite govor. Največji pisatelji kot npr. Homer so s podrobnimi opisi pričarali slikovne predstave!

Tretji del knjige Kako se naučiš javno nastopati in govoriti predstavi v naglici pripravljene govore, informativne in prepričevalne govore ter tiste, ki jih morate improvizirati. V kratkem četrtem delu boste spoznali še nekaj skrivnosti komuniciranja (danes so na voljo boljše knjige za retoriko).

In še peti del, ki vam predstavi predstavljalni govor (npr. da morate predstaviti drugega govornika) in daljši govor. Zanimiva formula za predstavljalni govor: T-P-G, kar pomeni Temo (govora), Pomembnost (teme za občinstvo) in Govornika. V tem vrstnem redu je smiselno predstaviti nekoga pred njegovim nastopom.

Knjigo Kako se naučiš javno nastopati in govoriti (preverite, če je knjiga še kje na voljo) vsaj enkrat preberite v življenju, ker boste gotovo kdaj morali nastopiti z govorom. Za bolj koristne vsakdanje pripomočke pa posezite po novejših knjigah kot so Retorika, veščina prepričevanja ali Golo občinstvo ni dovolj.

Povezani zapisi


Označeno z:

Kategorija: knjigelogikasporočilo

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!