Pred kratkim sem se udeležil usposabljanja Multimediji v izobraževanju odraslih. Za nalogo (video) sem si izbral pop filter oz. kako ga lahko sami naredite. In ker sem imel preveč drugih obveznosti, v naglici pripravljeno verzijo videa podarjam vsem. Vse za boljši zvok!

Katero funkcijo opravlja pop filter?

Čisto preprosto – pop filter ustavi velik tok zraka, ki ga ustvarite pri izgovorjavi določenih vokalov (predvsem ‘p’, ‘b’ in ‘d’ pa tudi ‘g’ in ‘t’). Ime pop filter je nastalo zaradi testa – če izgovorite ‘pop’ pred svojo dlanjo, boste občutili, koliko več zraka pride iz vaših ust glede na običajno govorjenje.

In običajno ljudje tako govorimo. Navedeni vokali ustvarijo velike “špice” kot jim rečejo tonski tehniki, občutimo jih pa kot neprijetno hreščanje. Ki ga je skoraj nemogoče dobro odpraviti kasneje – ali ga pustite (slabo) ali računalniško filtrirate (tudi slabo, barva glasu se spremeni itd).

Torej morate kvaliteto zvoka popraviti na viru – pri snemanju. Pogosto pomaga že, če ne govorite neposredno v mikrofon (testirajte, morda bo vaš glas zvenel bolje!). Spikerji (na radiu) se tega navadijo. Za običajno rabo pa je bolje imeti pop filter, kovinsko ali najlonsko mrežico, ki ustavi prav neprijetne špice.

Pop filtri stanejo nekje od 15 EUR naprej, lahko pa si ga naredite tudi sami (jaz sem bil v to prisiljen – dva dni do snemanja je bilo pa nobenega pop filtra v Sloveniji, le “v treh dneh po naročilu”). O izdelavi pop filtra je več v spodnjem videu:

[flashvideo file=http://www.prezentacija.si/video/kako-naredim-pop-filter.f4v image=http://www.prezentacija.si/blog/wp-content/uploads/kako-naredim-pop-filter.jpg width=512 height=288 /]

Še več informacij o videu, ki bo leta 2013 pomenil 50% vsebin v Internetu po zadnjih raziskavah (Cisco Systems)? YouTube marketingu? Ta video bo zamenjal obstoječega v e-tečaju moj VIDEO prodaja, ki bo kmalu na voljo brezplačno prvih sedem dni. Spremljajte blog Prezentacija za objavo – za snemanje zvoka pa le uporabite pop filter!

Povezani zapisi


Označeno z:

Kategorija: sporočilo

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!