Z užitkom sem prebral knjigo Golo občinstvo ni dovolj. 150 strani lahko prebereš v enem dnevu in to je mala cena za boljše predstavitve.

Golo občinstvo ni dovolj A ne gre le za to. Po šestdesetih straneh ugotavljanja lastnih strahov pred izvedbo prezentacij se začne koristna in uporabna vrednost knjige Golo občinstvo ni dovolj. Avtor Steve Ozer lepo našteje “11 tipičnih simptomov, ki se lahko pojavijo pri ljudeh s strahom pred javnim nastopanjem”. Poleg njih poskuša ponuditi tudi rešitev npr. za tresoče roke svetuje, da ne uporabljate (tudi sicer) laserskega kazalnika ipd. Suha usta? Pri predstavitvi imejte kozarec vode ne dlje kot 30 centimetrov od sebe!

Po prebranem drugem delu knjige pa ne bi smeli več imeti strahu pred javnim nastopanjem. Najprej boste s “strahomerom” (vprašalnikom) ugotovili, kje se nahajate na lestvici strahu, nato pa spoznali preproste sprostitvene tehnike pred prezentacijo. Koristil vam bo lahko “seznam neumnosti” (napišete negativno izjavo o vaši sposobnosti nastopanja in dopišete spremenjeno pozitivno izjavo). In kar vselej poudarim – vizualizacija! Če si ne morete predstavljati predstavitvene dvorane in le-ta ni daleč, si jo pojdite ogledat in si prostor vtisnite v spomin.

Samozavest naj bi si zgradili s predstavitvami v klubu Toastmasters. To so neprofitni izobraževalni klubi, kjer lahko postopoma izboljšate veščine javnega nastopanja in komunciranja – in kjer se vam ne bo nihče smejal, če vam v začetku ne bo šlo. Tudi v Sloveniji je že prvi klub Toastmasters Ljubljana, kjer lahko dobite več informacij, tipi nastopov pa so dobro opisani tudi v Ozerjevi knjigi.

In potem še zadnje – za vedno premagati strah. Tudi v službi lahko dobro nastopite s temo, ki ni vezana na delo. Zadnja stopnička je nato samo še javni nastop. In kako se vam bo šele spremenilo življenje (na bolje)! Tudi avtor knjige Golo občinstvo ni dovolj napiše kar seznam 50 stvari, ki jih boste želeli narediti, ko bo vaš strah pred javnim nastopanjem za vedno premagan!

Knjigo lahko pridobite s klikom na zgornjo sliko ali z izbiro povezave “Golo občinstvo ni dovolj“.

P.S. In zakaj takšen naslov? Nekateri govorci svetujejo, da strah pred nastopom odmislite tako, da si predstavljate golo občinstvo. Kar pa seveda ni dovolj in je večini neprijetno – zaradi tega namreč ne boste imeli večjega nasmeška kaj šele sproščenosti pred publiko.

Povezani zapisi


Označeno z:

Kategorija: knjigelogika

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!