Žal je forum kot oblika komunciranja za bloge (kot je ta) – mrtev. Naj razložim, kako lahko forum zamenjate brez težav z drugimi oblikami.

Forum na Facebooku – ja, od maja 2012, preveden v slovenščino s strani vašega prepričljivega prezenterja.

Forum naj bi vzpodbudil k razpravi vseh obiskovalcev spletišča. Da se razprava na forumu resnično začne, morajo biti izpolnjeni naslednji trije pogoji:

  1. Spletišče mora imeti zelo veliko obiska.
  2. Teme za razpravo morajo biti čimbolj vsakdanje, o problemih, ki jih imamo vsi ipd.
  3. Moderator ali več moderatorjev foruma poskrbi za žive razprave in s tem doprinesejo k večjemu številu komentarjev itd.

forum pisanjeForum o prezentacijah seveda ne bo govoril o problemih, ki jih imamo vsak dan, sploh če je edina prezentacija, ki jo nek človek naredi, predstavitev (šalim se) diplomske naloge. Čeprav bi lahko dosegel veliko obiskanost foruma tega bloga – hvala za vse oglede! -, in sem se trudil z vzpodbujanjem razprav, so seveda nekateri obstoječi blogi večji magnet.

Tukaj so tudi družbena omrežja npr. Facebook, ki dejansko pomenijo smrt za forume (POPRAVEK 2012: pokazalo se je, da to ne drži. Facebook skupine niso pravi nadomestek za forum, seveda pa je obiskanost Facebooka v celoti precej večja kot za poljuben forum). Nove storitve se ne primejo – Google Buzz, mešanica foruma in Twitterja, je uradno ukinjen. Torej forum – adijo!

Mimogrede – če le nameravate postaviti forum za svoje spletišče, vam priporočam (blog) WordPress skupaj s forumsko rešitvijo Simple:Press. Odlično se združi skupaj z WordPressom, celo zaščitite lahko posamezne teme foruma za npr. članski del spletišča itd. Z vsako novo verzijo avtorji poskrbijo za čim hitrejše delovanje, obstaja tudi že delni prevod v slovenščino itd.

Kaj bo z objavami v forumu? Krajše objave, kjer sem poskušal vzpodbuditi razpravo, bodo prestavljene v komentarje pri posameznih prispevkih. Daljše objave bom spremenil v samostojni zapis v blogu. Zaščitene dele foruma za podporo kupcev cederoma za pripravo prezentacij bom enostavno spremenil v dodatno kategorijo “podpora”, ki bo zaščitena s članstvom (mimogrede, če želite enostavno rešiti dostop do zaščitenih vsebin za npr. člansko spletišče, podporo kupcev ali kupljene elektronske izdelke, sporočite!).

Kaj pa komentarji na zapise v blogu? Za forum se je bilo potrebno prijaviti, za komentarje pa bom pustil odprto, anonimno možnost. Seveda pa bodo vsi komentarji pregledani pred objavo in če bodo žaljivi, ne spadajo ne v ta blog ne v kateri drug forum. Torej – forum je mrtev, naj živi blog!

Povezani zapisi


Označeno z:

Kategorija: sporočilo

Avtor:

Všeč ta objava? Naroči se na vir RSS in jih pridobi še več!