Small Data za velik posel

small-data-prezentacijaKnjiga Small Data ameriškega marketingarja (no, sebi pravi podatkovni forenzik) Martina Lindstroma je gotovo nov pristop k iskanju idej za novo marketinško kampanjo (za nov izdelek ali storitev oz. nov zagon obstoječih produktov). Ampak ali je res v njegovem pristopu toliko revolucionarnega (razen kontrastnega novega izraza proti “big data”, ki sedaj stresa industrijo)?

Najprej pojma – “big data” označuje količino podatkov, ki jih navadno ne moremo obdelati z običajnimi orodji npr. Microsoft Excel. Če ste kdaj govorili s kakšnim programerjem mobilnih aplikacij, ki zbirajo podatke uporabnikov s pomočjo senzorjev na mobilnih napravah, verjetno že veste, da gre tu za terabajte (pribl. 10 na 12-to potenco bajtov) in še več podatkov.

Predpostavimo, da imate dovolj računske moči, da te podatke analizirate (doma, v podjetju oz. v “oblaku”). Recimo, da analizirate nakupni proces kupcev v vaši spletni trgovini in ugotovite, katero zaporedje korakov je privedlo do največ nakupov.

In zdaj – ali veste, zakaj so kupci kupili določeni izdelek? Če zanemiramo tehnične podrobnosti (spletne trgovine), kako lahko veste, da bo spletni obiskovalec kupil zeleno škatlo namesto oranžne? Odgovor na to pa naj bi dal “small data“.
Berite naprej …

Če želiš zmagati, pomagaj zmagati najprej drugim

pomoc-pri-hoji
Včasih pregledam tuje spletne vire za kakšno pametno misel (večinoma iščem slike in ideje za prezentacije naročnikov). Tale članek glede zmagovanja, je pa zelo koristen in je uporabljen spodaj.

Berite naprej …

Golden State Warriors do 73 zmag

Ekipa Golden State Warriors (GSW, prvaki NBA sezone 2014/2015) bo kar prava za začetek novih prispevkov, ki bodo vsebovali vizualizacijo. Za kaj gre?

No, preprosto – GSW je v sezoni 2015/2016 na dobri poti, da izboljša rekord 72 zmag v eni sezoni legendarne ekipe Chicago Bulls leta 1996. Liga NBA je pripravila sicer lepo tabelo in redno vodi rezultate ekipe GSW, toda za nestrokovnjake je takšen prikaz kar neudoben. In prave, hitre primerjave “za ljudi” zares ne ponuja.
Berite naprej …

error: Vsebine ni dovoljeno kopirati brez dovoljenja prezentacija.si.